27/7/16

Αγάπα τον εαυτό σου!

Γεια σας και πάλι!
Αποφάσισα σήμερα να κάνω εκέινο το άρθρο το οποίο σας είχα προτείνει στο Tips for Positive Thinking!😊. Σε αυτό το άρθρο θα ήθελα, αφ'ενός επειδή είδα ότι σας άρεσε η ιδέα και αφ'ετέρου επειδή κι εγώ το θεωρώ πολύ σημαντικό θέμα, να μιλήσουμε για την αγάπη για τον εαυτό μας ή αλλιώς αυτοεκτίμηση! Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, αφού αφορά την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας, η οποία επηρεάζεται από παράγοντες όπως οι επιδόσεις μας (στο σχολείο, κάποιο χόμπι ή άλλους τομείς) ο τρόπος που μας φέρονται οι άλλοι, η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας ή την προσωπικότητά μας και άλλα και επηρεάζει, όπως πολλοί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, τις σχέσεις μας με τους άλλους, τον τρόπο σκέψης μας, τη διάθεσή μας, την ψυχική και σωματική μας υγεία, τη ζωή μας γενικότερα.
Φυσικά δεν είμαι ειδική σε αυτό το θέμα, ή σε άλλα παρόμοια, οπότε τέτοιου είδους άρθρα είναι απλά οι προσωπικές μου απόψεις και συμβουλές, βασισμένες σε ότι έχω ακούσει, δει και ζήσει μέχρι τώρα.
Το να αγαπάμε τον εαυτό μας είναι κάτι συχνά δύσκολο, ταυτόχρονα όμως πολύ σημαντικό, γιατί πως μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος όταν δεν είναι εντάξει με το ποιος είναι και δεν πιστεύει ότι του αξίζει μια ευτυχισμένη ζωή; Η ανάπτυξη αυτοεκτίμησης παίρνει χρόνο και δεν συμβαίνει μαγικά σε μια μέρα, όμως ΜΠΟΡΕΙ να συμβεί! Να μερικές συμβουλές που ελπίζω να σας βοηθήσουν...
1. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους!!Οδηγεί σχεδόν πάντα σε απογοήτευση και αίσθημα κατωτερότητας. Αυτό συμβαίνει, όχι γιατί είμαστε όντως κατώτεροι από τους άλλους, αλλά γιατί συγκρίνουμε τον εαυτό μας που ξέρουμε με όλα τα προτερήματα και τα ελαττώματά του με άλλους από τους οποίους συνήθως βλέπουμε μόνο τις καλύτερες πλευρές τους. Μια τέτοια σύγκριση είναι πάντα άδικη!
2. Μην απαιτείς την τελειότητα! Σίγουρα δεν είμαστε τέλειοι και υπάρχουν πράγματα πάνω μας που μας δυσαρεστούν. Δεν πειράζει όμως γιατί ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι τέλειος, να το θυμάσαι αυτό! Όλοι έχουμε "ατέλειες" και αυτές είναι που μας κάνουν μοναδικούς. Επιπλέον συχνά είμαστε οι μόνοι που τις προσέχουμε.
3. Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου! Μην μεγαλόποιείς τα λάθη που κάνεις και μην τιμωρείς τον εαυτό σου γι' αυτά. Σκέψου αν είναι όντως σημαντικά και, αν ναι, εστίασε στο πώς μπορείς να βελτιωθείς, όχι στο πώς θα τιμωρήσεις τον εαυτό σου γι' αυτά.
4. Βρές ένα χόμπι! Θα σε κάνει να νιώσεις δημιουργική και παραγωγική και μπορεί να ανακαλύψεις ταλέντα που δεν ήξερες καν πως είχες. Φροντισε μονο να σου αρεσει πραγματικα και να σε κανει να νιωθεις καλα.
5. Θυμήσου τα τόσα πλεονεκτήματα που έχεις! Κάτσε και σκέψου όλα τα καλά πράγματα πάνω σου, όλα τα πράγματα στα οποία είσαι καλή. Μην θεωρείς τίποτα δεδομένο! Θα καταλάβεις ότι έχεις χαρακτηριστικά που ίσως εσύ δεν εκτιμάς, αλλά άλλοι σε ζηλεύουν γι'αυτά.
6. Αποδέξου τα ελαττώματά σου! Όπως είπα και πιο πάνω κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουμε ελαττώματα και είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι χωρίς αυτά δεν θα είμασταν αυτοί που είμαστε!
7. Αγνόησε τα αρνητικά σχόλια! ΠΟΤΕ μα ποτέ μην αφήνεις τη γνώμη των άλλων να σε καθορίζει. Είτε πρόκειται για καθαρή προσβολή ειίε για ένα αθώο σχόλιο που κατά βάθος σε πλήγωσε δεν αξίζει να δώσεις καθόλου σημασία!
8. Φέρσου καλά στον εαυτό σου! Μην φορτώνεσαι ενοχές κι αρνητικά συναισθήματα, ζήσε υγιεινά, αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου και κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν- σου αξίζει!

 Ελπίζω το σημερινό άρθρο να σας φάνηκε χρήσιμο και ενδιαφέρον!
Αν θέλετε κι εσείς να δώσετε ή να ζητήσετε μια συμβουλή, να πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο ή να μου πείτε για ποιο άλλο θέμα θέλετε να γράψω, αφήστε μου ένα σχόλιο💗
~Μαρίνα

4 σχόλια :

  1. Νομίζω σου έχω ξαναπεί πόσο μου αρέσει όταν γράφεις τέτοια άρθρα!!Γενικώς αισθάνομαι πολύ όμορφα διαβάζοντας εμψυχωτικές συμβουλές από άλλους:)
    Το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποιον δεν είναι ό,τι καλύτερο!Συμφωνώ μαζί σου.
    Φυσικά,θα ήθελα να δω πολλά περισσότερα<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν και που συμφωνούμε Βάσια μου! Φιλιά❤

      Διαγραφή