1/10/16

Διαχείριση χρόνου⏰📅




Τώρα που τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει για τα καλά, μαθητές και φοιτητές, ενώ προσπαθούμε να προσαρμοστούμε ξανά στις καθημερινές μας υποχρεώσεις που κάθε χρόνο αυξάνονται, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας, αν θέλουμε να προλαβαίνουμε να διαβάζουμε και να πηγαίνουμε σε δραστηριότητες, φροντιστήρια κτλ. μπορώντας όμως και να απολαμβάνουμε λίγο ελεύθερο χρόνο, εξόδους και φυσικά αρκετό ύπνο για να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια για όλα αυτά! Ειδικά για μαθητές και μαθήτριες λυκείου, όπου οι απαιτήσεις των καθηγητών είναι αυξημένες και οι περισσότεροι από εμάς έχουν επίσης αρκετές ώρες φροντιστήριο το να τα προλαβαίνουμε όλα μπορεί να φαίνεται από πρόκληση έως εντελώς ακατόρθωτο. Επειδή τα έχω ζήσει όλα αυτά από πρώτο χέρι αποφάσισα να κάτσω να σκεφτώ και να ψάξω μερικούς τρόπους να διαχειριστώ καλύτερα το χρόνο μου και φυσικά να τους μοιραστώ μαζί σας!

  1. Φτιάξε πρόγραμμα Θα σε βοηθήσει απίστευτα να φτιάξεις ένα καθημερινό πρόγραμμα που να γράφεις π.χ. ποιες ώρες θα διαβάζεις για το σχολείο, ποιες για φροντιστήριο, αγγλικά κτλ., πότε θα έχεις ελεύθερο χρόνο (γιατί ΚΑΙ αυτό είναι σημαντικό και κατά τη γνώμη μου απαραίτητο!) και ότι άλλες δραστηριότητες έχεις. Μπορεί να είναι πιο γενικό π.χ. μεσημέρι ..., απόγευμα ... ή και πάρα πολύ συγκεκριμένο και ακριβές π.χ.17.00-17.30..., 17.30-19.00... Εσύ θα δεις τι σε βολεύει και τι θα σε βοηθήσει περισσότερο. Φρόντισε πάντως το πρόγραμμά σου να αφήνει και λίγο χρόνο για απρόβλεπτες καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν.
  2. Σημείωσε Επειδή πολλές φορές το μυαλό σου μπορεί να σε "προδώσει" αν έχεις πάρα πολλά να θυμηθείς μην περιμένεις να γίνει κάτι τέτοιο. Πάρε ένα τετράδιο μόνο για να γράφεις τι μαθήματα έχεις να διαβάσεις και άλλα σημαντικά πράγματα που θέλεις να κάνεις οπωσδήποτε καθώς και πότε πρέπει να γίνουν. Έτσι δεν θα τρέχεις τελευταία στιγμή για πράγματα που είχες ξεχάσει ότι πρέπει να κάνεις.
  3. Μην περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή Εντάξει όλοι το έχουμε κάνει και σίγουρα δεν είναι εύκολο να σταματήσουμε, αλλά είναι απίστευτο το πόσο πιο εύκολο είναι να κάνεις μια εργασία με το που γυρίσεις από το σχολείο τη μέρα που σου την έβαλαν, από το να την κάνεις το βράδυ πριν την μέρα που πρέπει να την παραδώσεις. Θα έχεις πολύ λιγότερο άγχος και φρέσκο στη μνήμη σου ό,τι πρέπει να θυμάσαι για να την τελειώσεις, οπότε όχι μόνο θα τελειώσεις γρηγορότερα, αλλά και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο στο ενδιάμεσο διάστημα.
  4. Μην σπαταλάς τον χρόνο σου Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν δύο είδη δραστηριοτήτων για τις οποίες πρέπει να βρεις χρόνο: αυτές που θα σε οφελήσουν με κάποιον τρόπο τώρα ή στο μέλλον (π.χ. να κάνεις γυμναστική, να διαβάσεις για το σχολείο) και αυτές που σε κάνουν χαρούμενη (π.χ. να μιλήσεις με μια φίλη σου, να ακούσεις λίγη μουσική). Το να χαζεύεις στα social media ή το να κάθεσαι να κοιτάς το βιβλίο της ιστορίας προσπαθώντας να το πάρεις απόφαση να το ανοίξεις και να το διαβάσεις δεν ανήκει σε καμία από τις δύο κατηγορίες. Μάζεψε όλη σου τη δύναμη της θέλησης και σταμάτα!
  5. Βάλε προτεραιότητες Ίσως το πιο σημαντικό της λίστας. Πολλές φορές (σχεδόν πάντα) είναι αδύνατο να κάνεις όλα όσα έχεις στο μυαλό σου. Οπότε σκέψου ποια είναι τα πιο σημαντικά και προσπάθησε να ξεκινάς από αυτά, αφού αν ξεκινήσεις τη μέρα σου κάνοντας κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο σπουδαίο, θα σου έχει μείνει πολύ λιγότερος χρόνος για όλα τα υπόλοιπα.
  6. Συγκεντρώσου Ό,τι κι αν κάνεις προσπάθησε να περιορίσεις οτιδήποτε σου αποσπά την προσοχή (ηλεκτρονικές συσκευές, θόρυβοι, ...) και να συγκεντρωθείς. Όχι μόνο θα τελειώσεις ευκολότερα αλλά θα είσαι και πολύ πιο αποτελεσματική.

  7. Κάνε διαλείμματα Αυτό συνδυάζεται με αυτό που είπα πιο πάνω για τον ελεύθερο χρόνο. Μπορεί να ακούγεται αντιπαραγωγικό αλλά χρειάζεσαι τουλάχιστον 5 λεπτά κάθε μισή ώρα διαβάσματος ή άλλης δουλειάς και περισσότερο κάθε μερικές ώρες, στα οποία θα μπορείς να χαζέψεις, να κάνεις ότι θες ή να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Μπορεί να χάσεις λίγο χρόνο, αλλά θα τον αναπληρώσεις και με το παραπάνω, αφού το μυαλό σου θα έχει ξεκουραστεί, θα έχεις χαλαρώσει και θα μπορείς να συνεχίσεις δυναμικά!
Αυτά είχα να πω εγώ σχετικά με το θέμα, περιμένω τώρα τη δική σας γνώμη, συμβουλές και τεχνικές που χρησιμοποιείται για να διαχειριστείτε τον χρόνο σας!

Φιλιά,
Μαρίνα

6 σχόλια :

  1. Αχ όταν διαβάζω τέτοια ''tips'' αλήθεια αναρωτιέμαι αν θα αλλάξω ποτέ!Είμαι ο άνθρωπος που τα άφηνει όλα τελευταία στιγμή, τα θυμάται όλα τελευταία στιγμή και προσπαθεί με τους πιο οτι να'ναι τρόπους να τα οργανώσει όλα σε 5 λεπτά!Νομίζω ακούγεται πολύ γελοίο, πάντως κάποτε ελπίζω να το διορθώσω αυτό το χαρακτηριστικό! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ανησυχείς, δεν ακούγεται καθόλου γελοίο! Κι εγώ το κάνω πολλές φορές αλλά πιστεύω πως υπάρχουν τρόποι να διορθωθουμε ;)

      Διαγραφή
  2. Εγώ είμαι αρκετά οργανωμένη και έχω πρόγραμμα για το διαβασμά μου γιατί αλλιώς δεν θα προλάβαινα καθόλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσα tips κι αν έχω διαβάσει,δεν μπορώ να διορθωθώ με τίποτα:( Ειδικά η οργάνωση με αγχώνει πάρα πολύ και στο τέλος "τρέχω" για να προλάβω.. Όμως το άρθρο σου πολύ ωραίο και ενδιαφέρον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλειο αρθρο!! Με βοηθησε πολύυ<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχο άρθρο! Με βοήθησες πολύ! Η διαχείρηση χρόνου ενω παλιοτερα ήταν για μενα εύκολο πράγμα καθως μεγαλωνω οι υποχρεωσεις αυξανονται και αποτελει κομματακι δυσκολο για μενα πλεον.

    Μαρία Μπρέντα | Blogger | e-efiboi.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή