19/7/15

CTY Summer Program: 3 weeks full of learning and fun!

Γεια σας! Τις τελευταίες εβδομάδες ίσως παρατηρήσατε ό,τι δεν ήμουν και πολύ ενεργή (οκ, καθόλου¯\_(ツ)_/¯ ), αλλά είχα έναν πολύ καλό λόγο που θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Από τις 28 Ιουνίου μέχρι χτες συμμετείχα στο summer camp CTY! Επειδή φαντάζομαι ότι οι περισσότερες δεν το έχετε ξανακούσει, το CTY (Center for Talented Youth), είναι όπως λέει και το όνομά του ένα πρόγραμμα για "χαρισματικά" παιδιά. Οργανώνεται από το αμερικάνικο πανεπιστήμιο Johns Hopkins και από πέρυσι γίνεται και στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσσαλονίκη.

Λίγες τυπικές πληροφορίες
Το CTY Greece προσφέρει πολλά προγράμματα όπως online μαθήματα, μαθήματα το Σαββατοκύριακο και το καλοκαιρινό. Στο καλοκαιρινό πρόγραμμα, που διαρκεί 3 εβδομάδες και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια, μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε μαθητής Α' Γυμνασίου- Α' Λυκείου, αν πετύχει υψηλό σκορ στα τεστ SCAT ή STB. Η εξέταση, δεν έχει καμία σχέση με τα τεστ του σχολείου και οι επιδόσεις σας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές.
Κάθε μαθητής παρακολουθεί καθημερινά και ένα μάθημα που επιλέγει στην αρχή του προγράμματος. Οι επιλογές είναι Βασικές Αρχές Μικροοικονομίας, Εισαγωγή στη Φιλοσοφία, Γενετική, Η Χημεία στην Κοινωνία, Πιθανότητες & Θεωρία Παιγνίων, Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, Κρυπτολογία, Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών και κάθε χρόνο αυξάνονται.

Η δική μου εμπειρία 
Το μάθημα που παρακολούθησα εγώ στο CTY ήταν Γενετική. Ακούγεται εντελώς ξενέρωτο να κάνεις μάθημα καλοκαιριάτικα, το ξέρω, κι εγώ αυτό πίστευα πριν πάω, πιστέψτε όμως, είναι πολυ ωραίο, γιατί δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το μάθημα που έχουμε συνηθίσει. Μπορείς να μιλάς με τους καθηγητές σαν να είναι κάποιος από την παρέα σου, το μάθημα είναι πολύ χαλαρό που και που μάλιστα σταματάγαμε και παίζαμε, βγάζαμε φωτογραφίες μιλάγαμε ή τρώγαμε μες στην τάξη (η καθηγήτρια είχε μια τεράστια τσάντα με καραμέλες κάτω από την έδρα ;D). Παρολ'αυτά εννοείται ότι μάθαμε κιόλας, πολλαααά πράγματα που είχανε τρομερό ενδιαφέρον και κάναμε καταπληκτικά πειράματα. Το πρόγραμμα όμως δεν είχε μόνο μάθημα αλλά και δύο δραστηριότητες κάθε μέρα, τις οποίες μπορούσες να διαλέξεις ανάμεσα από πάρα πολλές επιλογές όπως workout, παντομίμα, βόλει, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, κατασκευή κοσμημάτων, ταινίες και πολλά άλλα. Αργά το απόγευμα είχαμε λίγο ελεύθερο χρόνο στα δωμάτια, όπου μέναμε ανά 4 ή 2. Περιττό να πω ότι τα βράδια ήτανε σαν να κάναμε πιτζάμα πάρτι κάθε μέρα! Κάθε Παρασκευή βράδυ όλο το camp μαζευότανε για ένα μεγάλο πάρτι, στο τελευταίο μάλιστα είχαν καλέσει και ένα συγκρότημα. Τα σαββατοκύριακα γίνονται αρκετές δραστηριότητες και μερικές φορές και εκδρομές. Βέβαια πρέπει να παραδεχτώ ότι έχει και κάποια αρνητικά: Όλο το πρόγραμμα είναι στα Αγγλικά επειδή προορίζεται για μαθητές από όλο τον κόσμο και είναι λίγο κουραστικό να πρέπει να μιλάς Αγγλικά όλη μέρα (όχι δηλαδή ότι αυτό ισχύει συνεχώς αλλά...). Επίσης το πρόγραμμα από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 10.30 είναι υπερβολικά γεμάτο ώστε, ναι μεν δεν προλαβαίνεις να βαρεθείς, αλλά μπορεί να γίνει λίγο κουραστικό. Τέλος τις πρώτες μέρες είναι λίγο άβολα που δεν ξέρεις κανέναν και σε πολλούς λείπει το σπίτι. Πάντως εγώ τουλάχιστον, αν και στην αρχή με δυσκόλεψαν λίγο αυτά τα θέματα μπορώ να πω ότι σύντομα προσαρμόστηκα και ειλικρινά πέρασα τέλεια και έκανα πολύ καλές φίλες απ' όλη την Ελλάδα!

Αυτό ήταν το σημερινό άρθρο, ξέρω ότι ξεφεύγει πολύ από τη συνηθισμένη θεματολογία του μπλογκ, ήταν όμως κάτι που έζησα και ήθελα να γράψω, ελπίζω να το βρήκατε ενδιαφέρον. 
Θα τα πούμε σύντομα

~Marina

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου