17/2/16

Βρες το είδος γυμναστικής που σου ταιριάζει!

Γεια σας!
Δυστυχώς δεν έχω βρει χρόνο να γράψω εδώ και καιρό, και αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στο κόλλημα που έχω  τώρα τελευταία με τα εναέρια ακροβατικά (pole, silks κτλ.) και τη γυμναστική γενικότερα. Όπως ίσως γνωρίζετε με τη γυμναστική μπορείτε να αποκομίσετε τεράστια οφέλη, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Η φυσική σας κατάσταση θα αλλάξει εκπληκτικά, θα δείτε το σώμα σας να σφίγγει και να ομορφαίνει, θα περνάτε παραγωγικά τον ελεύθερο σας χρόνο, θα γνωρίζετε νέα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και θα βελτιωθεί η διάθεσή σας, αφ'ενός χάρη στην τόνωση της αυτοπεποίθησης, όταν δείτε τι είναι ικανό να κάνει το σώμα σας και αφ'ετέρου λόγω των ορμονών που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο (ενδορφίνες) και είναι τα φυσικά αντικαταθλιπτικά και παυσίπονα του οργανισμού! Μπορεί πολλά από αυτά να ακούγονται τελείως κλισέ, αλλά πιστέψτε με τα λέω από προσωπική εμπειρία! Γι'αυτό λοιπόν θα προσπαθήσω σήμερα να σας βοηθήσω κι εσάς να βρείτε το είδος γυμναστικής που σας ταιριάζει για να μπορέσετε να απολαύσετε όλα αυτά τα οφέλη και μάλιστα διασκεδάζοντας.


  • Πρώτα απ'όλα πρέπει να ερευνήσετε όλες τις επιλογές σας, καθώς πολλά πράγματα μπορεί να εννοεί κανείς λέγοντας γυμναστική. Ενδεικτικά: Τα "κλασικά" αθλήματα, δηλαδή ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ, στίβος, κολύμβηση κ.ά., γυμναστήριο, όπου μπορείτε μεταξύ άλλων να δοκιμάσετε γιόγκα, πιλάτες, αερόμπικ ή ζούμπα, χοροί όπως λάτιν, οριεντάλ, σύγχρονο ή μπαλέτο, επίσης ρυθμική ή ενόργανη γυμναστική και φυσικά τα εναέρια ακροβατικά (οκ, ίσως πρέπει να σταματήσω να τα ανφέρω συνέχεια, αλλά τι να κάνω έχω ξετρελαθεί)
  • Αφού αποκτήσετε μια ιδέα του τι υπάρχει εκεί έξω είναι ώρα να ψάξετε τι απ'αυτά είναι διαθέσιμο στην πόλη σας. Αν μένετε σε μια μεγάλη πόλη είστε πολύ τυχερές καθώς μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα, αλλιώς ίσως περιοριστούν λίγο οι επιλογές σας.
  • Το τελευταίο βασικό ζήτημα που πρέπει να σκεφτείτε είναι το πόσα χρήματα μπορείτε εσείς και η οικογένειά σας να  διαθέσετε. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από 50-60€ που είναι μια τυπική τιμή για ολιγομελή τμήματα ή ιδιαίτερα, συνήθως σε πιο "ασυνήθιστες" δραστηριότητες, μεχρι και 0. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να γυμναστείτε κάνοντας βόλτας με τα πόδια ή με το ποδήλατο, χορεύοντας ή κάνοντας διάφορες ασκήσεις που δεν απαιτούν εξοπλισμό, μετατρέποντας έτσι το σπίτι σας στο δικό σας γυμναστήριο
  • Αφού έχετε λάβει υπόψη σας όλους τους περιορισμούς και έχετε αποκλείσει ορισμένες επιλογές μπορείτε να ασχοληθείτε με τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Καταρχήν σκεφτείτε αν θέλετε να ασχοληθείτε με μια ομαδική ή ατομική δρστηριότητα. Και τα δύο έχουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά, οπότε διαλέξτε απλά ότι σας αρέσει περισσότερο και σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα.
  • Επίσης αποφασίστε αν θέλετε να είναι κάτι ανταγωνιστικό. Αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την προσωπικότητά σας.
  • Πρέπει ακόμα να αναρωτηθείτε πόσο χρόνο είστε διατεθιμένες να αφιερώσετε και πόσο θέλετε να πιεστείτε. Υπάρχουν δραστηριότητες για τις οποίες η τυπική ενασχόληση είναι 1-2 φορές την εβδομάδα και άλλες που απαιτούν σκληρή προπόνηση σχεδόν καθημερινά.
  • Σκεφτείτε ακόμα τι ακριβώς θέλετε να επιτύχετε με τη γυμναστική. Γενικά με όλα τα είδη θα δείτε βελτίωση σε όλους τους τομείς, αλλά τι θέλετε να δουλέψετε περισσότερο; Δύναμη, αντοχή, ευλυγισία, αδυνάτισμα, ή μήπως κάποιο συνδυασμό; Οι στόχοι που έχετε βάλει θα είναι καταλυτικοί για την επιλογή σας.
  • Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό: Βρείτε κάτι που να σας αρέσει και να θαυμάζετε! Κάτι που να βλέπετε και να σκέφτεστε θέλω να μπορώ κι εγώ να το κάνω αυτό. Ακόμα και κάτι που θεωρείτε ένα μακρινό, όνειρο, που πιστεύετε ότι ποτέ δεν θα μπορούσατε να κάνετε. Πιστέψτε με όλα είναι δυνατά!
Ελπίζω να σας βοήθησε αυτό το άρθρο και θα ήθελα πολύ να μου γράψετε στα σχόλια με ποιο είδος γυμναστικής ασχολείστε ή θα θέλατε να ασχοληθείτε! Επίσης πείτε μου αν θα θέλατε να δειτε άλλα άρθρα σχετικά με τη γυμναστική γενικά, ένα αφιέρωμα στα εναέρια ακροβατικά (πάνω στα οποία έχω αποκτήσει αρκετές γνώσεις τελευταία) ή και συγκεκριμένες ασκήσεις για ευλυγισία, ενδυνάμωση κτλ.

-Μαρίνα


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου